Rolul inflamației în bolile de inimă
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Până in prezent, studiile în acest domeniu de interes au permis identificarea mecanismelor moleculare cheie care reglează funcția cardiovasculară, conducând astfel la descoperirea de noi medicamente. În acest context, dovezi științifice recente sugerează că inflamația cronică, de grad scăzut, se poate transforma într-un ucigaș tăcut care contribuie la boli cardiovasculare, cancer, diabet de tip 2 și multe alte afecțiuni (inclusiv demența). Faptul că 3 din 5 persoane din întreaga lume mor din cauza unei boli legate de inflamație, ridică semnale de alarmă importante.
În urmă cu două decenii, cercetătorii au descoperit că nivelurile crescute de factori inflamatori sunt asociate cu o rată înaltă de infarct de miocard sau de accident vascular cerebral. Studiile privind prevenirea bolilor cardiovasculare au evidențiat faptul că bărbații de vârstă mijlocie cu niveluri mai mari de proteină C reactivă (CRP) în sânge, un marker al inflamației, prezentau un risc crescut de a avea evenimente cardiovasculare.
Principalul mecanism patogen care stă la baza afecțiunilor cardiovasculare este ateroscleroza. Aceasta este o boală inflamatorie cronică, în care sistemul imunitar are un rol predominant în dezvoltarea și progresia sa. Modul în care inflamația contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare este un subiect de cercetare continuă. La indivizii normali, endoteliul vascular are proprietăți antiinflamatorii și antitrombotice, în același timp reglând permeabilitatea moleculelor circulante și tonusul vascular prin echilibrul dintre eliberarea de substanțe vasodilatatoare (cum ar fi oxidul nitric) și vasoconstrictoare derivați din endoteliu (cum ar fi endotelina).
Factorii de risc cardiovasculari, precum și infecțiile bacteriene sau virale reduc biodisponibilitatea oxidului nitric, ducând astfel la pierderea acestor proprietăți de protecție, deteriorarea joncțiunilor endoteliale și o creștere a permeabilității la macromolecule.
Aceste modificări conduc la o acumulare subendotelială de colesterol, ce declanșează un răspuns inflamator de grad scăzut, cu recrutarea leucocitelor și activarea trombocitelor, ceea ce poate duce la formarea cheagurilor de sânge, promovând astfel obstrucția arterelor careiriga inima sau creierul. În plus față de factorii de risc cardiovasculari convenționali, o expunere la un stres psihologic acut sau cronic poate crește riscul de boli cardiovasculare prin inflamația mediată de un nivel simpatic crescut, care are ca rezultat eliberarea de celule proinflamatorii.
De asemenea, s-a dovedit faptul că îmbătrânirea este asociată cu un risc crescut de boală cardiovasculară. Pe lângă povara expunerii pe termen lung la factorii de risc cardiovasculari, există o relație directă între îmbătrânire și inflamația sistemică de grad scăzut, care duce la ateroscleroză. După îndelungi cercetari, s-a constatat că pentru adulții în vârstă care nu aveau valori crescute ale colesterolului dar care aveau niveluri sanguine crescute ale markerilor inflamatorii, tratamentul cu statine, care scade colesterolul, a redus numărul infarctelor de miocard și a accidentelor vasculare cerebrale.
Studii recente au dovedit faptul că țintirea inflamației fără a modifica nivelul de colesterol poate avea un impact semnificativ asupra prognosticului afectiunilor cardiovasculare.
Începeți astăzi! Combateți inflamația cu 7 pași simpli!
Iată ce puteți face pentru a reduce inflamația:
- Renunțați la fumat: fumatul dăunează vaselor de sânge și promovează ateroscleroza. Renunțând, vă puteți reduce riscul de boli cardiovasculare la jumătate.
- Mențineți o greutate optimă: supraponderabilitatea crește riscul de apariție a mai multor boli însă obezitatea (in principal cea abdominală) este un semnal de alarmă pentru riscul crescut de afecțiuni cardiovasculare. Un tip de grăsime care se acumulează în cavitatea abdominală (numită grăsime viscerală) secretă o moleculă care provoacă inflamație.
- Creșteți activitatea: exercițiile fizice, cum ar fi mersul alert pentru cel puțin 30 de minute pe zi, pot reduce inflamația.
- Adoptați o dietă sănătoasă pentru inimă: alimentele procesate și de tip fast-food produc inflamație. Pe de altă parte, alimentele integrale sunt antiinflamatoare. Mâncati mai multe fructe, legume, cereale integrale, fasole, nuci și pește gras.
- Limitați consumul de alcool: Consumul excesiv de alcool poate duce la hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral. Poate contribui, de asemenea, la cardiomiopatie, o tulburare care afectează mușchiul inimii. În plus, alcoolul este o sursă importantă calorică și o cauză a creșterii în greutate care poate fi dăunătoare pe termen lung. Consumați niveluri moderate de alcool și nu exagerati.
- Dormiți suficient: Somnul inadecvat nu numai că vă răpește din energie și productivitate, ci crește și inflamația, care este deosebit de periculoasă pentru sănătatea inimii.
- Învingeți stresul cronic: Stresul cronic poate declanșa dezvoltarea inflamației și poate provoca apariția unor probleme precum bolile cardiovasculare, depresia și bolile inflamatorii intestinale.
De reținut!!
Inflamația cronică nu produce simptome! Singura modalitate de a o măsura este cu ajutorul analizelor de sânge iar majoritatea oamenilor nu sunt testați în mod regulat pentru inflamație. O înțelegere mai amănunțită a căilor inflamatorii care promovează ateroscleroza poate duce la descoperirea unor tratamente mai specifice, fără a compromite însă apărarea împotriva agenților patogeni. Alegerea unui stil de viață sănătos este cea mai bună modalitate de a reduce acest factor de risc, deși medicii pot prescrie și un tratament adecvat pentru cei cu risc mai mare de boli cardiovasculare. Medicul curant vă poate determina nivelul de risc și astfel, sa va recomande cele mai adecvate măsuri de protecție pentru dumneavoastră.
Referințe: 1. Hansson, G.K. Inflammation, Atherosclerosis, and Coronary Artery Disease. N. Engl. J. Med. 2005, 352, 1685–1695 2. Fiordelisi, A.; Iaccarino, G.; Morisco, C.; Coscioni, E.; Sorriento, D. NFkappaB is a Key Player in the Crosstalk between Inflammation and Cardiovascular Diseases. Int. J. Mol. Sci. 2019, 20, 1599 2. Brigant, B.; Metzinger-Le Meuth, V.; Rochette, J.; Metzinger, L. TRIMming down to TRIM37: Relevance to Inflammation, Cardiovascular Disorders, and Cancer in MULIBREY Nanism. Int. J. Mol. Sci. 2018, 20, 67.